Tehnica Kinesio® Taping de aplicare a benzii kinesiologice
Tehnica terapeutică Kinesio® Taping este o metodă de aplicare a unor benzi elastice care permite astfel tratarea unor afecțiuni ortopedice, neuromusculare, neurologice, circulatorii etc.
Modalitatea de aplicare favorizează circulația normală sangvină și limfatică, recâștigarea funcției musculare, remodelarea țesutului miofascial și reechilibrarea musculaturii din jurul articulațiilor.
Metoda Kinesio Taping este concepută pentru a ghida corpul spre recâștigarea stării de homeostazie. Este o tehnică de recuperare care are ca scop facilitarea proceselor naturale de vindecare, în timp ce asigură suport și stabilitate mușchilor și articulațiilor, fără a restricționa amplitudinea de mișcare. În același timp, tehnica oferă și prelungirea efectelor și beneficiilor obținute prin manipularea țesuturilor din timpul ședinței de terapie manuală.
Cum funcționează?
Țintind diferiți receptori ai sistemului senzorial, banda kinesiologică Kinesio Tex ameliorează durerea și facilitează drenajul limfatic, ridicând pielea de pe receptorii dureroși și mușchi în manieră microscopică. Astfel, are loc creșterea spațiului interstitial, ceea ce permite reducerea durerii și inflamației din zona afectată.
Cum se aplică banda?
Aplicarea benzii kinesiologice constituie o parte integrantă a intervenției fizioterapeutice, alături de alte proceduri terapeutice.
Confecționată dintr-o țesătură ce nu conține latex, și putând fi purtată mai multe zile, banda Kinesio Tex este un produs sigur atât pentru copii, cât și pentru adulți și persoane vârstnice. Banda este elastică doar pe lungime și este lipită pe un support de hârtie, fiind tensionată în proporție de 10%. În momentul în care banda se aplică pe piele și se elimină suportul de hârtie, banda va avea tendința să își reducă lungimea iar pielea se va strânge sub bandă, formând niște cute. În acest fel, pielea este ridicată de pe receptorii dureroși și de pe structurile de dedesubt creând un spațiu mai mare care permite să crească fluxul sangvin și favorizează drenajul limfatic, având ca efect reducerea durerii și inflamației locale, drenajul lichidelor și implicit reducerea edemelor.
Modalitățile multiple de aplicare a benzii kinesiologice se adaptează necesităților terapeutice ale persoanei tratate, acestea fiind stabilite în urma unei evaluări funcționale a pacientului.
Evaluarea este cheia tratamentului oricărei afecțiuni. Aceasta va include testarea manuală a forței musculare, a amplitudinii de mișcare, teste provocative, teste ortopedice, evaluarea mersului și a posturii.
Prin aplicarea uneia sau mai multor benzi și modificarea prin tăiere a benzii, permițând aplicații in ”I”, ”X” sau ”Y”, sau folosind alte forme specifice de aplicare, direcții de aplicare și gradul de întindere a benzii, aceasta poate fi folosită în sute de combinații și modalități, având ca efect reinformarea și reeducarea sistemului neuromuscular, reducerea durerii, inflamației și edemului, prevenirea recidivelor, promovarea unei bune circulații a fluidelor și recâștigarea homeostaziei corpului.
Aplicarea benzii kinesiologice are efecte pozitive asupra pielii, sistemului circulator și limfatic, asupra fasciei, mușchilor, ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor.