Kinetoterapia sau exercițiile fizice pentru reabilitare funcțională
Este dovedit științific faptul că exercițiul fizic poate fi folosit atât în scop profilactic, cât și terapeutic, fiind un mijloc extrem de important în managementul multor afecțiuni musculoscheletale și nu numai.
Kinetoterapeutul are pregătirea necesară pentru a folosi exercițiul fizic cu scopul de a vă tonifia musculatura și a vă îmbunătăți funcția. Astfel, va alege tipul de exerciții fizice și dozajul corespunzător, în funcție de afeciune, evaluarea funcțională și restantul functional al ficărei persoane, alcătuind un program personalizat de recuperare, executat în parametri corecți (număr de repetări/ seturi, număr de repetări/ zi, săptămână, durata, ritmul, gradul de dificultate, rezistența)
Tipurile de exerciții folosite în terapie
Exerciții pentru mobilitate articulară – acestea au două mari obiective: lubrifiază suprafețele articulare și cresc sau mențin amplitudinea de mișcare. Sunt mișcări ale segmentelor executate pe întreaga amplitudine permisă.
Exercițiile de stretching – au ca scop îmbunătățirea flexibilității. Exercițiile presupun îndepărtarea capetelor articulare astfel încât să se producă o alungire a corpului muscular. Poziția de stretching se menține un timp mai îndelungat, un număr mic de repetări.
Exercițiile de tonifiere musculară – au ca scop creșterea forței și rezistenței mușchilor și se adresează atât mușchilor de mișcare, cât și celor de stabilitate. Exercițiile se pot executa contra gravitației, fără sau cu încărcare, cu greutăți, benzi elastice, scripeți sau greutatea corpului etc.
Exercițiile de propriocepție – au ca scop reinformarea sistemului nervos central cu privire la poziția segmentelor articulare sau la rolul structurilor de stabilitate de la nivel articular. Sunt indicate când apare o incapacitate de a stabili locul în spațiu al corpului sau segmentelor sale (poziție), sau a felului în care corpul se mișcă în spațiu (mișcare).
Exerciții funcționale – presupun practicarea unei activitățile zilnice a corpului uman care se realizează cu dificultate în urma unei accidentări sau patologii (vi se va cere să practicați o activitate pe care o desfășurați acasă, la serviciu sau când practicați sport).
Exerciții cardio-vasculare – au ca scop recâștigarea capacității de efort avută înainte de instalarea afecțiunii. Cuprinde exerciții precum: bicicletă ergometrică și eliptică, ciclism, mers, alergare ușoară etc.
Kinetoterapeutul vă va învăța cum să practicați corect diferitele tipuri de exerciții și se va asigura că succesiunea, dozajul și progresivitatea în dificultate se realizează corespunzător.