CE ESTE OSTEOPATIA?
Termenul „osteopatie” provine din grecescul „ostheon” = os şi „pathos” = afecţiune care au o origine structurală.
Osteopatia este o terapie manuală noninvazivă, centrată pe pacient, care urmărește redobândirea stării de sănătate a tuturor sistemelor corpului uman, acționând prin intermediul manipulării și întăririi sistemului musculoscheletal.
Osteopatia nu se concentrează doar pe zona dureroasă, ci folosește tehnici manuale pentru a reechilibra toate sistemele corpului uman (circulator, nervos, musculo-scheletal, visceral), în vederea recâștigării stării de sănătate.
Osteopatia se ocupă de diagnosticul și tratamentul tulburărilor de mobilitate a țesuturilor, organelor și articulațiilor.
Se consideră că orice tulburare a mobilității sub forma de hipo- ori hipermobilitate în aparatul locomotor, sistemul craniosacrat sau organele interne, conduce la o disfuncție și în final la o boală (disfuncție somatică). În articulații pot apărea blocaje, în fascii aderențe sau cicatrici, iar pe suprafețele alunecoase a organelor interne, hiperemia.
Cauzele acestor limitări de mișcare pot fi următorii factori:
- fizici (traumatismele, suprasolicitările fizice),
- psihici (emoții inhibate)
- chimici (alimentație necorespunzătoare, efectele adverse ale medicamentelor, diverse intoxicații).
Tratamentul osteopat se realizează în manieră globală și urmărește îmbunătățirea circulației, eliminarea compresiilor nervoase, corectarea biomecanicii alterate a articulațiilor.
Osteopatia utilizează un întreg arsenal de metode şi tehnici de terapie manuală, adaptate pentru toate vârstele şi toate tipurile de ţesut (fascii, muşchi, ligamente, oase, viscere), scopul final fiind acela de a restabili echilibrul structural necesar homeostaziei corpului. Tehnicile includ întinderi musculare (stretching), presiuni blânde, mișcări contra rezistenței, tehnici de relaxare-contracție musculară, mobilizări și manipulări articulare și viscerale ușoare și subtile, tehnici cranio-sacrale.
Se acționează manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacrului, articulatiilor, aparatului musculo-ligamentar si fascial și asupra organelor interne, cu scopul de a indepărta disfunctiile identificatee din respectivele structuri si de a restabili mobilitatea lor.
Tehnicile osteopate activează mecanismele neuromusculare, neurovasculare şi neuroendocrine ale corpului şi nu tratează niciodată un singur simptom, vizând globalitatea persoanei şi ţinând cont de faptul că uneori cauza unei disfuncţii osteopate poate fi la distanţă, într-o altă zona a corpului.
Terapia manuală este noinvazivă, dar datorită solicitării fizice, pot apărea dureri în primele 24-48 de ore. Corpul continuă să răspundă la tratament timp de până la 15 zile.
Afecţiuni care răspund la tratamentul osteopat:
- dureri somatice (dureri lombare, cervicale, sciatalgii, cefalee, dureri articulare);
- dureri posttraumatice;
- dureri de cap
- nevralgii
- tulburări de echilibru/ vertij
- leziuni sportive
- scolioze
- situații biologice speciale determinate de sarcină/ lăuzie.
Riscuri
Asemeni altor tipuri de tratament, și tratamentul osteopat poate presupune anumite riscuri care trebuiesc cunoscute.
Astfel, este posibil ca în următoarele 24-48 de ore după tratament să apară:
- febra musculară, asemănătoare celei care apare în urma antrenamentelor fizice;
- rigiditate articulară;
- dureri de cap;
- durere severă, furnicături, parestezii;
- stare generală alterată.