Selectează o Pagină

TECAR terapie

 TERAPIA TECAR – CE ESTE ȘI CUM FUNCȚIONEZĂ?

Este o metodă noninvazivă, de Transfer a Energiei Capacitive și Rezistive (TECAR), care constă în trecerea curenților de înaltă frecvență prin țesuturile biologice, producând astfel căldură și permițând activarea proceselor naturale de reparare și recuperare a acestora.

Ajută la vindecarea afecțiunilor osteoarticulare și musculo-tendinoase (dureri de umăr, cot, mână, șold, genunchi, picior, edeme ale articulațiilor, dureri musculare) dar și la prevenirea accidentărilor ulterioare recuperării. De asemenea, accelerează procesele metabolice naturale de vindecare a țesuturilor.

În timpul terapiei, pacientul percepe o senzație placută de căldură, asemănătoare cu cea a unui masaj. Efectul este rapid – durerea se reduce considerabil încă de la prima ședință.

FUNCȚII:

CAPACITIVĂ

Partea capacitivă a corpului uman este alcătuită din țesuturi moi, cu conținut mare de lichid, ca de exemplu masa musculară.

În modul capacitiv, curentul de înaltă frecvență trece prin părțile capacitive ale corpului uman (ca de ex. mușchi). Modul capacitiv concentrează energia în special în țesuturile moi, precum mușchii și zonele cu conținut mare de lichid.

REZISTIVĂ

Partea rezistivă a corpului uman este alcătuită din țesuturile mai tari, cu conținut mic de lichid, ca de exemplu oase, cartilagii, articulații și tendoanele mari.

În modul rezistiv, curentul de frecvență redusă trece prin părțile rezistive ale corpului uman. Modul rezistiv concentrează energia mai ales în structurile tari precum articulații, ligamente, tendoane, oase.

MODALITĂȚI DE APLICARE

APLICAȚIA MANUALĂ STATICĂ

Aplicația manuală statică este folosită în special atunci când energia TECAR trebuie să fie transferată într-un mod concentrat, selectiv, într-o anumită parte a corpului. Odată ce electrodul este poziționat, energia poate fi transmisă fie către țesuturile moi cu conținut mare de lichid – mușchi (folosind modul capacitiv), fie către țesuturile tari cu conținut redus de lichid – os, cartilaj, articulație, tendoane mari (folosind modul rezistiv).

APLICAȚIE MANUALĂ STATICĂ COMBINATĂ CU MIȘCARE PASIVĂ ȘI ACTIVĂ

Aplicația manuală statică poate fi combinată cu mișcări pasive și/ sau active, pentru a îmbunătăți amplitudinea de mișcare și elasticitatea musculară.  Combinând energia TECAR cu contracția musculară izometrică și/ sau izotonică, este posibilă concentarea energiei TECAR în mușchiul contractat. Concentrarea energiei TECAR în mușchiul contractat va permite creșterea fluxului sangvin, activarea peristaltismului limfatic și creșterea oxigenării și aportului local de nutrienți, facilitând îmbunătățirea funcționalității și activității musculare. 

APLICAȚIA MANUALĂ DINAMICĂ

Datorită aplicației manuale dinamice, operatorul poate crește efectul terapiei manuale folosind energia TECAR.

Prin poziționarea electrozilor, este posibilă trecerea energiei TECAR combinată cu masajul și terapia manuală,  către țesuturile moi cu conținut mare de lichid, folosind modul capacitiv, sau transmiterea energiei TECAR către țesuturile tari cu conținut redus de lichid  (os, tendon, cartilaj, articulație, tendoane mari) folosind modul rezistiv.

Datorită electrozilor mobili, care permit aplicarea energiei TECAR concomitent cu efectuarea masajului sau terapiei manuale, se obține o eficiență terapeutică crescută prin creșterea fluxului sangvin, a oxigenării și aportului de nutrienți în țesutul tratat.

APLICAȚIA DINAMICĂ PENTRU PUNCTELE TRIGGER 

Dacă este corect utilizată, aplicația dinamică manuală permite tratamentul eficient al punctelor trigger. Pentru a maximiza efectele și pentru a elimina rapid punctele trigger, este posibilă utilizarea electrozilor de dimensiuni mici, combinată cu masajul și aplicarea unei presiuni eficiente pe zona punctului trigger. Aplicația directă a energiei TECAR pe punctul trigger, în combinație cu masajul, favorizează revascularizarea mai rapidă a țesuturilor conjunctive și a celor ischemiate, permițând eliminarea eficientă a punctului trigger.

APLICAREA MANUALĂ CU ELECTROZI DINAMICI

Această aplicație mai specială permite utilizarea a doi electrozi mobili, ambii putând și mișcați pe toată durata tratamentului (față de aplicația statică, unde unul dintre electrozi este fix). Folosirea electrozilor dinamici permite concentrarea energiei TECAR în funcție de poziția celor doi electrozi. Cu această modalitate de aplicație, operatorul controlează total energia TECAR, permițând concentrarea acesteia în zone bine delimitate ale corpului. Tratamentul este rapid, concentrat și cu eficiență crescută.

VEHICULAREA

Terapia TECAR facilitează absorbția ingredientelor active în țesuturi, acest tip de aplicație fiind cunoscut sub denumirea de vehiculație transdermică.  Este o metodă noninvazivă, care permite depășirea barierei cutanate și transportarea ingredientelor active în profunzimea țesuturilor, datorită gradului mare de absorbție. Acțiunea rapidă, cantitatea mică de substanță activă, concentrația mare a ingredientului activ, recâștigarea mobilității și a funcției într-un timp scurt, în patologiile cornice, sunt doar câteva din avantajele terapiei TECAR.

EFECTE BIOLOGICE

Terapia TECAR acționează asupra mai multor nivele, direct la nivel celular, determinând diverse efecte biologice: biostimulant, analgezic, antiinflamator, antiedematos și decontracturant.

EFECT BIOSTIMULANT

Doza corectă de energie furnizată de terapia TECAR generează la nivelul țesuturilor fenomenul de polarizare a membranelor celulare. Curentul de electroliți resultant facilitează schimburile transmembranare de la nivel celular, reechilibrînd matricea intra- și extracelulară și reactivând procesele metabolice.

EFECT ANALGEZIC

Doza corectă de energie furnizată de terapia TECAR interacționează cu sistemul nervos periferic. Hiperpolarizarea fibrelor rapide generate de oscilația rapidă a câmpului magnetic, inhibă transmiterea semnalului dureros. Acest fenomen permite regresia progresivă a simptomelor și recâștigarea stării de bine.

EFECT ANTIINFLAMATOR

Acțiunea controlată a terapiei TECAR, folosind algoritmul de biotransfer, permite dozarea energiei astfel încât statusul termal natural al țesuturilor poate genera, prin vasodilatație controlată, o eliminare a metaboliților rezultați din procesele inflamatorii, care se găsesc în zona afectată.

EFECT ANTIEDEMATOS

Transferul controlat de energie prin țesuturi determină, datorită fenomenului natural de polarizare și rezistență, generarea de căldură endotermină și exotermică. Creșterea temperaturii locale stimulează circulația datorită fenomenului de termoreglare. Efectul imediat al acestei puternice vascularizații și vasodilatații din zonele ischemiate determină de asemenea creșterea imediată a mobilității limfei.

EFECT DECONTRACTURANT

Trecerea energiei prin țesuturi și fluxul constant de electroni determină o creștere locală a temperaturii. Vasodilatația rezultată determină creștere a fluxului sangvin. Zonele cu flux sangvin redus ca urmare a contracturilor și a fibrozei musculare, beneficiază imediat de acest efect, întrucât prezența sângelui arterial garantează îmbunătățirea oxigenării musculare.

APLICAȚII

TERAPIA DURERII

Limitările funcționale rezultate în urma patologiei sunt întotdeauna însoțite durere. Datorită activării intense a microcirculației sângelui și limfei, terapia TECAR acționează asupra terminațiilor nervoase libere, restabilește echilibrul membranar al nociceptorilor, și blochează senzația dureroasă prin relaxarea endorfinelor.

PATOLOGII ACUTE ȘI CRONICE

Terapia TECAR este în mod particular eficientă în recuperarea traumatismelor, atât în fază acută, cât și cronică. Patologiile inflamatorii osteoarticulare și musculare, precum epicondilita, rizartroza, epicondilita medială, sindrom de conflict subacromial, fasciită plantară, cervico- brahialgie și lumbago, sunt doar câteva dintre patologiile care beneficiază cu succes de terapia TECAR.

MOBILITATE CRESCUTĂ

Terapia TECAR este o metodă care joacă un rol fundamental în reabilitare și în creșterea mobilității, datorită capacității de transfer localizat a energiei în țesuturile biologice. Rezultatele terapeutice care pot fi obținute folosint terapia TECAR sunt: reducerea durerii, relaxarea musculară, menținerea și îmbunătățirea mobilității articulare, îmbunătățirea circulației.

EFECT DE ACCELERARE FIZIOLOGICĂ

În lumea sportului competitiv, timpul scurt de recuperare este o necesitate. Terapia TECAR este o parte integrantă a medicinei sportive, întrucât activează și accelerează procesele metabolice de reparare tisulară, reducând semnificativ timpul de recuperare. Terapia TECAR facilitează și este un catalizator pentru toate reacțiile biologice din organism – permițând obținerea unor rezultate de durată.

 REUMATOLOGIE

Pentru patologiile reumatismale, folosind doza corectă de energie TECAR, se obțin rezultate prin modularea proceselor inflamatorii, reducerea durerii musculare și articulare, restabilind funcția la nivelul sistemului musculo-scheletal. Energia TECAR, prin sistemul de biotransfer, generează vasodilatație, care permite eliminarea reziduurilor metabolice create de procesele inflamatorii. Acest fenomen permite o îmbunătățire a oxigenării țesuturilor, rezultând vindecarea micro-leziunilor.

TRAUMATOLOGIE

Terapia TECAR joacă un rol fundamental în tratamentul patologiilor traumatice, permițând tratarea entorselor, contuziilor, rupturilor musculare – chiar și în fazele acute. Intervenția imediată permite evitarea formării edemului excesiv, și, datorită proceselor de absorbție a excesului de lichid prin sistemul limfatic, se obține reducerea durerii și inflamației. Prin acțiunea asupra sistemului circulator periferic, permite reducerea hematoamelor și previne consecutiv fenomenul de calcifiere a fibrelor musculare.

 DRENAJ LIMFATIC

Sunt multe cauze ale disfuncțiilor sistemului venos și limfatic. Stilul de viață inadecvat, lipsa activității fizice, sunt cele mai frecvente cauze ale retenției de apă, a senzației de picioare grele, a edemelor de la nivelul gleznelor, mergând până la apariția limfedemului. Terapia TECAR reglează fluxul limfatic de la nivelul țesuturilor, prin stimularea activității sistemului limfatic și contribuind la reactivarea microcirculației – prevenind colecția excesivă de lichide catabolice și facilitând efectul de drenaj.

VEHICULAREA

Folosind ingrediente active în crème, concomitent cu aplicarea energiei TECAR, acestea sunt transportate în profunzime, reducând cantitatea necesară datorită gradului mare de absorbție. Absorbția topică a ingredientelor active în concentrații semnificative se datorează fenomenului de vehiculare transdermică, având efecte benefice în termeni de timp mai scurt pentru recuperare și favorizare a recuperării integrității bilogice a țesuturilor afectate.

Pentru ce afecțiuni este indicata Terapia TECAR?

  • Luxații/fracturi
  • Rupturi musculare
  • Tratament pre și post-operator în ligamentoplastii, proteze și osteosinteză
  • Tratament post-operator în artroscopii 
  • Traumatisme osoase sau ligamentare, în procesele inflamatorii de la nivelul jonctiunii mușchi-tendon
  • Afecțiuni post traumatice, în care terapia are efect analgezic, antiinflamator și antidematos
  • Afecțiuni cronice sau sechele post traumatice
  • Prevenția evenimentelor traumatice – reducerea și prevenirea accidentărilor la sportivi
  • Eliminarea durerii

Durata tratamentului: În medie, este indicat un tratament de 10 ședinte, efectuate zilnic. 

Durata ședinței: 20 – 25 min.

Frecvența: zilnic

CONTACT

OSTEOKINETOMEDICA SRL
Cabinet De Fiziokinetoterapie "Sf. Luca al Crimeei"

Telefon: 0771 241 567
Adresa: Anatole France 41, Oradea
E-mail: contact@osteokinetomedica.ro
Orar: Luni - Vineri: 09-18

Trimiteti-ne un mesaj si, in cel mai scurt timp va vom contacta.

3 + 5 =

Unde ne gasiti?

Osteo Kineto Medica